Obiady

Poniedziałek 10.12: 

Ryżanka1,9,,

Makaron z białym serem i polewą jogurtową,1,3,7

Wtorek 11.12: 

Jarzynowa1,9,

Filet drobiowy w panierce, ziemniaki, kalafior gotowany na parze,1,3,7,15

Środa 12.12:

Krem z sezonowych warzyw 1,9,,

Bitki wieprzowe, kasza jęczmienna, buraczki zasmażane1,7,15,16

Czwartek 13.12:

Krupnik1,9,16,

Kluski leniwe z sosem jogurtowym, owoc sezonowy1,3,7,

Piątek 14.12: 

Fasolowa1,16,

Filet z miruny w panierce, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty 1,2,7, 15,16

Poniedziałek 17.12 :

Szczawiowa1,16,

Gulasz wieprzowy, ziemniaki, kukurydza1,15,16

Wtorek 18.12:

Pomidorowa z makaronem1,7,9,,

Kotlet schabowy,ziemniaki  pieczone, buraczki zasmażane,1,15 ,3,7

Środa 19.12 :

Kalafiorowa 1,9,7,

Naleśniki z serem i dżemem, owoc sezonowy1,3,7,

Czwartek 20.12:

Barszcz czerwony z ziemniakami1,16,

Pulpety w sosie koperkowym, kasza jęczmienna, marchew w słupkach,1,15

Piątek 21.12: 

Brokułowa1,9,7,

Pierogi z serem i polewą jogurtową,1,3,7,

————————————————————————————————————————————————————————————

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, orzechy ziemne (arachidowe);

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny ( E 220-­E 227) w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne;

15.Drób, mięso i produkty pochodne;

16. Cebula i produkty pochodne;