Obiady

I tydzień 11.09-15.09

poniedziałek: zupa ryżanka, makaron z białym serem*(1, 3,7,9)

wtorek: zupa jarzynowa, filet drobiowy w panierce, ziemniaki gotowane, kalafior gotowany na parze*(1,3,7,9,15)

środa: krupnik, kotlet mielony pieczony, ziemniaki, buraki zasmażane na maśle*(1,7,9)

czwartek: kapuśniak, kluski leniwe z sosem jogurtowym marchewka z jabłkiem * (1,7,3,9,16)

piątek: zupa fasolowa, ryba pieczona, ziemniaki pieczone, surówka z kiszonej kapusty i marchwi*(1,4,9,16)

 

II tydzień 18.09-22.09

poniedziałek: zupa szczawiowa, gulasz wieprzowy z ziemniakami, surówka z pora, kapusty, ogórka kiszonego i jabłka*(1,9)

wtorek: barszcz czerwony, pulpety w sosie koperkowym, kasza jęczmienna,  surówka kapusty pekińskiej  i marchewki*(1,7)

środa: zupa ogórkowa, naleśnik z serem, naleśnik z dżemem*(1,3,7,9,)

czwartek: zupa kalafiorowa, kotlet schabowy w panierce, ziemniaki, buraczki*(1,3,7,9)

piątek: zupa brokułowa, makaron z serem białym, bakaliami i polewą jogurtową*(1,3,7,9)

 

III tydzień 25.09-29.09

poniedziałek: zupa ziemniaczana, sos bolognese z mięsem i warzywami, makaron spaghetti*(1,3,9,16)

wtorek: zupa kapuśniak, filet drobiowy w panierce, ziemniaki, buraczki*(1,3,7,9,16)

środa: zupa  pomidorowa, ryż z jabłkiem prażonym i cynamonem*(1,7,9)

czwartek: rosół z makaronem, kotlet mielony, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego*(1,3,9,16)

piątek: żurek, filet z miruny pieczony, ziemniaki , surówka z kapusty kiszonej*(1,3,7,4,16)

* Alergeny

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, orzechy ziemne (arachidowe);

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny ( E 220-­E 227) w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne;

15.Drób, mięso i produkty pochodne;

16. Cebula i produkty pochodne;