Chleba naszego powszedniego … czyli od ziarenka do bochenka :)

Dzisiaj w kl.3 prawdziwa uczta, choć na stole nie ma wykwintnych dań… Na naszym klasowym stole pojawił się chleb. Wczoraj na lekcji dowiedzieliśmy się jak dużo pracy wielu osób potrzeba abyśmy co dzień rano mogli go zjeść, taki pachnący i chrupiący… Poznaliśmy rodzaje pieczywa i rodzaje mąk z których zostało zrobione pieczywo. Dowiedzieliśmy się jak dawniej powstawał chleb i jak powstaje dzisiaj, co się zmieniło a co nie. Dodatkami do naszych różnych rodzajów chleba i bułek było masło i dżemy własnej produkcji, które przyniosła nasza pani. Wszystko pięknie ułożone na białym, koronkowym obrusie. Nic więcej nie było potrzebne… Fajne to nasze wspólne śniadanie, dzieci już pytają kiedy znów zjemy przy jednym stole 🙂

Ewa Jędrzejewska

img_20160928_090627 img_20160928_090727 img_20160928_090735 img_20160928_091650 img_20160928_091700 img_20160928_091708 img_20160928_091259 img_20160928_094557