Wycieczka do Bednar …

Dzisiaj nasi uczniowie klasy startowej i pierwszej wybrali się do Bednar na Wielkanocne warsztaty kulinarne. Chwilka w autokarze i już znaleźliśmy się we wspaniałej Karczmie Bednarskiej.
Pani Asia przywitała nas serdecznie i wspólnie z dziećmi przypomniała, czym dla nas jest Wielkanoc i jakie są wielkanocne tradycje i potrawy. Okazało się, że dzieci doskonale wiedzą dlaczego obchodzimy te Święta i co dobrego należy przygotować. Jedynie mazurek okazał się mało popularnym ciastem wśród naszych dzieciaków. Mamy i tatusiowie przygotujcie się na to, że w tym roku bezwarunkowo mazurek będzie musiał gościć na wielkanocnym stole.
Po króciutkim wstępie dzieci zakasały rękawy i zabrały się do pracy.
Pierwsze zadanie – wyrobienie ciasta i wykrojenie ciasteczek, które później będą zdobić i oczywiście….. jeść:-) Ciasteczka wykrojone, idą do pieca.
Następnie przyszła kolej na pasty jajeczne. Każda grupa będzie miała nieco inną. (A nasze Panie w tym czasie nawet znalazły chwilkę na odpoczynek.)
Dzieci miały pełne ręce roboty, a tymczasem zapach ciastek z piekarnika roznosił się po całej sali. Najmłodsi zrobili pyszną pastę (potwierdziłam organoleptycznie;-P) z szynką oraz pastę z koperkiem a pierwszaki pastę z pieczarkami.
Kolejne zadanie dla dzieci okazało się zadaniem kreatywnym. Dzieci z jajek przygotowywały…. zwierzątka.
Po skończonej pracy nastąpiła „wystawa artystyczna”?
A na koniec nastąpiło iście świąteczne śniadanie;-)
Monika Walas